Gîtes, Auvergne, Frankrijk
Maison van Stijn - hondvriendelijke gites
 

Egliseneuve d'Entraigues

Rust, ruimte en schitterende natuur

 

- Egliseneuve: authentiek rustig bergdorpje met alle voorzieningen
- Egliseneuve: makkelijk bereikbaar en centraal gelegen
- Egliseneuve: ligt in glooiend landschap op 950 meter hoogte
- Egliseneuve: omringd door meren, riviertjes, bossen, weides en heeft 2 grote watervallen
- Egliseneuve: vlakbij Besse et st. Anastaise en Superbesse, Auvergne
- Egliseneuve: aangenaam klimaat ('s zomers meestal niet veel warmer dan 25 graden)

 

Egliseneuve d'Entraigues, stadhuis en omgeving

 

Egliseneuve d'Entraigues, "tussen de wateren"

Egliseneuve d'Entraigues is een authentiek stadje op de grens van de Puy de Dome en de Cantal, gelegen op ca. 65 km ten Zuidwesten van Clermont-Ferrand. Het telt momenteel zo'n 500 inwoners en is gebouwd rondom een twaalfde eeuws kerkje. Het woord Entraigues betekent "tussen de wateren". Het wordt dan ook omringd door vijf meren, twee watervallen en vele riviertjes, met een uitstekende waterkwaliteit (wordt regelmatig gecontroleerd), welke ook terug te vinden is in het bronwater wat uit de kraan komt en heerlijk is om te drinken! Van oudsher is Egliseneuve een rijk stadje, wat nog te zien is aan de statige -zeker voor Franse begrippen- grote huizen met leistenen daken. Het heeft zijn rijkdom verworven door de handel in textiel. Die tijd is echter al lang voorbij.

 

Egliseneuve d'Entraigues - tussen de wateren

 

Authentiek bergdorpje, voorzien van alle gemakken

Inmiddels is Egliseneuve te beschouwen als een rustig, authentiek dorpje omgeven door natuurschoon. Het heuvelachtige karakter van het landschap, waarbij velden worden afgewisseld door stukken bos, doet lieflijk aan. Het dorp is ondanks haar kleine omvang voorzien van veel faciliteiten. Zo heeft het een bakker, tabak, supermarktje, postkantoor, apotheek, stadhuis, school, hotel/restaurant, huisarts en dierenarts. Bovendien vindt het hele jaar door op woensdagochtend de weekmarkt plaats. Deze groeit in de zomermaanden naar haar hoogte punt toe. Op de markt kunt u uitstekende streekproducten verkrijgen zoals, franse kazen, saucisson, honing, en groente. In de nabije omgeving zijn ook twee grote supermarkten: In Besse "Auchan" (kwartier rijden) en in Condat "Carrefour Contact" (10 minuten rijden). Beide supermarkten beschikken over een tankstation waar u voordelig kunt tanken.

 

Egliseneuve d'Entraigues - markten

 

Klimaat Egliseneuve d'Entraigues

Doordat het op ruim 950 meter hoogte ligt is het 's winters erg sneeuwzeker. Bovendien is het in de regel erg zonzeker: een fantastische combinatie dus! De temperaturen blijven 's zomers zeer aangenaam doordat het dorp op hoogte ligt. Dit aangename klimaat wordt nog eens versterkt door een lage luchtvochtigheid. Echter, niets is zo onzeker als het weer… en dat geldt zeker voor een berggebied als de Puy de Sancy, waar Egliseneuve onderdeel van uit maakt. Het weer in de bergen kan snel omslaan, waardoor het mogelijk is dat de temperatuur op één dag tot 15 graden verschilt. Gelukkig gebeurt dat niet vaak, maar wees altijd goed voorbereid als u bijvoorbeeld een lange wandeling gaat maken. Tevens zijn de nachten over het algemeen altijd koel, en komen hier niet of nauwelijks muggen voor, waardoor u heerlijk kunt slapen!

 

Egliseneuve d'Entraigues - in de winter

 

Wandelen, fietsen, wintersport en nog veel meer...

In Egliseneuve komen de wandelroutes GR4 en GR30 samen en er vertrekken verschillende korte en lange wandel- en fietsroutes. Bovendien kan men volop in de directe omgeving zwemmen, vissen en wintersporten. Rust, ruimte, schitterende natuur, vriendelijke mensen en lekker eten zijn kernwoorden voor Egliseneuve. Onder de button actief of lui ? vindt u een beschrijving van enkele mogelijkheden in dit gebied