Gîtes, Auvergne, Frankrijk
Maison van Stijn - hondvriendelijke gites
 

Table d'hôte / Petit restaurant MVS

Lekker eten in goed gezelschap

 
Petit restaurant MVS - Tapas et Vin

- Aankomstmenu op zaterdagavond
- Eén keer per week take-away
- Eén keer per week diner voor alle gasten
- Eén keer per week huis gemaakte pizza's
- Zowel binnen (bij de houtkachel) als buiten op het terras eten
- Lunches

- Borrelhapjes (zowel kaas- als vleeswaren planken)
- Artisinaal ijs en koekjes
- (non)Alcoholische drankjes waaronder tapbier
- Latte macchiato, espresso, cappuccino

 

zie voor aktuele informatie:  Petit Restaurant MVS - Tapas & Vin

 

Table d'hôte Maison van Stijn

 

Enkele citaten van onze gasten over de Table d’hôte:

“Hier aan meedoen is gewoon een must!”

 “Table d'hôte; supergezellig en heerlijk gegeten”

“We hebben werkelijk genoten van de gerechten, de gezelligheid en de warme ontvangst van Trees, Gerti & Ellen”

"Table d'hôte, ja mannekens, dat was lekker en een mooie beleving met onze andere vakantiegenoten"

“De table d'hote is geweldig, eten van topkwaliteit en super gezellig”

“Van het eten hebben we genoten, zowel van de table d´hôte op de aankomst dag als het uitgebreide kerstdiner op kerstavond met de andere gasten”

“Boven verwachting en keigezellig. Dit mag je gewoon niet missen!”

 

 

Table d'hôte Maison van Stijn

 

Samen eten, lekker en gezellig!

Eén van de redenen waarom wij voor Frankrijk hebben gekozen als nieuw thuisland en waarom we het hier zo naar ons zin hebben, is vanwege de Franse eetcultuur. En dan bedoelen we niet alleen de Franse keuken, maar vooral de cultuur er omheen. Fransen hechten veel waarde aan eten en doen dat het liefst in gezelschap van anderen. Het is bepaald niet ongebruikelijk dat tijdens het eten de gesprekken ook over eten gaan en jong en oud genieten van de maaltijd en het samen zijn.

Wij zijn wat dat betreft uit precies het zelfde hout gesneden. Al van jongs af aan waren gezamenlijke maaltijden bij ons in de familie feestjes. Al vroeg kregen wij mee hoe leuk het is om met een groot gezelschap van verschillende pluimage aan tafel te zitten en ook de liefde voor het koken ontstond op jonge leeftijd. Tijdens onze studententijd kookten wij niet alleen voor vrienden en huisgenoten, maar deden wij dit ook als vakantiewerk voor groepen.

Toen wij in 2006 begonnen met het verhuren van gîtes zijn we direct gestart met onze Table d’Hôte avonden: eten bij de gastvrouwen aan tafel. Lange tijd vonden deze gezellige eetavonden ook letterlijk plaats aan onze eigen eettafel in ons eigen huis. Sinds december 2015 hebben we een speciale Table d’Hôte ruimte ingericht, die helemaal aanvoelt als “thuis” en minstens zo gezellig is.

Door de jaren heen zijn wij ons steeds meer gaan verdiepen in goede en gezonde voeding (en de juiste wijze van bereiden) die natuurlijk bovenal heel lekker moet zijn. Wij hebben hier regelmatig gesprekken over met bevriende koks, lezen enorm veel kookboeken, van (bekende) koks in binnen- en buitenland, kijken graag naar kookprogramma’s op tv en laten ons inspireren door recepten van Franse vrienden. Voor alle gerechten die wij maken geldt dat wij uitsluitend met verse producten werken –liefst uit eigen tuin-, alles zelf maken en bereiden en er geen magnetron aan te pas komt, sterker nog, die hebben wij niet eens!

En niet onbelangrijk: “vis moet zwemmen”, oftewel bij een goede maaltijd hoort een goed glas wijn! Het proeven en selecteren van mooie Franse wijnen bij onze gerechten is een hobby waar wij graag tijd voor vrijmaken, met name tijdens onze vakanties. Wij kopen het liefst bij kleine wijnhuizen, wijnen met een geheel eigen signatuur en indien mogelijk biologisch geteeld. Speciaal voor onze gasten stellen wij jaarlijks een mooie wijnkaart samen, waar wij u graag over adviseren.

Ten slotte, ter overdenking
Jamie Oliver heeft voor zijn boek “Super Food” onderzoek gedaan naar hoe mensen overal ter wereld op een zo gezond mogelijke manier zo oud mogelijk kunnen worden, in een notendop samengevat komt het volgens hem hier op neer:

“Het gaat om het groter geheel – familie, vrienden, gemeenschapszin, geen stress, goed voedsel telen, koken en eten (liefst samen met familie en vrienden), voldoende slapen en aardig zijn voor je medemens”

En laat dat nu precies ook onze levensfilosofie zijn!

 

 

Table d'hôte Maison van Stijn

 

Inspiratie bronnen zijn voor ons oa:

Kroes, Rens :
   - Power food
   - Power food - van Friesland naar New-York

Oliver, Jamie:
   - Super food, voor elke dag

Pollan,Michael :
   - Een pleidooi voor echt eten
   - Een pleidooi voor echt koken

Reuzenaar, Annemarie:  
   - Natuurlijk, het heden ik kookboek
   - Natuurlijk, elke dag écht eten
   - Zonder Suiker